BORNEMISZA PÉTER GIMNÁZIUM, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Sportiskola
Ökoiskola
Oktatásért Közalapítvány
Új Széchenyi Terv
Sportoló Nemzet
Művészetek Palotája Budapest
Erasmus+
Határtalanul
Iskolánk
Felvétel
Tanév
Tantárgyak
Tanórán kívül
Infotár
Diák
Támogatás
Szülő
Kapcsolat
Tantárgyak
Thinkquest projekt 2010-2011
2011.10.10.
A 2009-es sikeren felbuzdulva Colory team néven ismét indult egy csapatunk a Bornemisza Péter iskolából a 2011-es Thinkquest nemzetközi versenyen. 2010-ben jelentősen átdolgozták a pályázat szabályzatát. Egy évig emiatt szünetelt is a verseny. Idén a jelentkezők három kategóriában és három korosztályban mérhették össze tudásukat.
Csapatunk a digitális média kategóriában, a 16 év alatti korosztályban indult. Az új kiírásnak megfelelően egy ma is aktuális problémát kellett megoldaniuk a diákoknak a multimédia eszközeivel, angol nyelven. Az általunk választott téma, a rasszizmus, sajnos nemcsak Magyarországon, hanem a világ számos országában ma is fennálló negatív jelenség. Kis csapatunk a média-informatika eszközeivel szállt harcba az embergyűlölő ideológiákkal szemben.

Tanárként nagyon jó volt látni a fiatalok aktivitását, buzgalmát, önálló, kezdeményező magatartásukat. A Colory team nemcsak nevében, de összetételében is színes csapatnak bizonyult. 4-en a nyelvi 9. osztályból, a csapat egyetlen lány tagja a 9. b-ből míg Matos Izsák az általános iskola 6. osztályából vett részt a munkában.

Petrőcz Rafael volt a csapat motorja. Nagy kitartással, szervező készséggel, és kreativitással igazgatta a teamet. A probléma elemzése, valamint a megoldására javasolt ötletek java része tőle származott. Neki köszönhető többek között, hogy a csapat a labda csarnokban forgathatta le a pályázati videót, hogy riportot készíthettünk Gordon Gáborral, az Élet Menete Alapítvány elnökével, valamint Köves Slomóval, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) egyik alapító-, vezető rabbijával. A videó forgatása, vágása, az aláfestő zene „beszerzése” mind-mind az ő nevéhez fűződik.

Pham Quam Mikeás a csapat designereként újabbnál újabb látványos grafikával lepett meg minket. A honlap kinézete az ő keze nyomát viseli. Különleges ötletességgel, leleménnyel készítette el saját kezű rajzait, a diagram ábráit, a reklám grafikáit.

Román Dávid volt a webprogramozónk. Ő állította össze a kapott anyagokból a weboldalt, valamint programozta le a mozgásokat, akciókat.

Pécsi Simon az indiántörténet megalkotója. Az angol fordításban is oroszlán szerepet töltött be.

Náray Gabi, az egyetlen női munkaerő szinte mindenből kivette a részét. Ötletelt, anyagokat gyűjtött, Rafaellel riportokat készített az érintettekkel, valamint részt vett az „Élet menete” felvonuláson, ahol egy tucat fotót készített, és kamerázott is a forgatáson.

Matos Izsák fiatal kora ellenére komoly munkát végzett az angolra fordításban. A megbeszéléseken is többször részt vett, ahol véleményével színesítette a team munkáját.

A verseny eredménye az évzáró után derült ki. Sajnos nem jutottunk be a nemzetközi legjobb három közé. Okleveleket küldtek, és gratuláltak a munkánkhoz. A győztes kaliforniai csapat az ivóvízgondokról, a második helyezett indiai-maldív csapat az indiai kultúra védelmében készítette el weblapját, a harmadik helyezett indiai csapat az indiai eső fontosságát ismertető weboldallal ért el sikereket.

Végül, de nem utolsó sorban szeretnénk megköszönni mindenkinek, aki segítségünkre volt ennek a munkának az elkészítésében. Köszönjük Matosh Shellynek és Kornélnak, hogy részt vettek az intro-videó elkészítésében és a fordításokat is átnézték! Köszönjük Ruff Tibor segítségét, aki közvetített a gyerekeknek az interjú alanyok elérésében! Köszönjük Sánta Gábornak, hogy külön a mi számunkra szerzett egy aláfestő zenét! Köszönjük Csaba Zsolt támogatását, buzdítását!

Nagy munka volt. Időt, energiát igénylő. És megérte? Szerintem igen! Olyan témával foglalkoztunk, amin keresztül nagyon sokat tanultunk. Jó volt együtt dolgozni. Jó volt látni a fiatalokat, ahogyan egy közös cél érdekében kitartottak, és befejeztek egy ilyen projektet.

Munkájuk eredménye, a weboldal itt tekinthető meg.
A győztes honlapok itt érhetők el.

Román Ildikó
Publikálta: Román Ildikó
© 2010 Bornemisza Péter Gimnázium