BORNEMISZA PÉTER GIMNÁZIUM, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Sportiskola
Ökoiskola
Oktatásért Közalapítvány
Új Széchenyi Terv
Sportoló Nemzet
Művészetek Palotája Budapest
Erasmus+
Határtalanul
Iskolánk
Felvétel
Tanév
Tantárgyak
Tanórán kívül
Infotár
Diák
Támogatás
Szülő
Kapcsolat
Diák
Recsken jártunk...
2012.12.20.
Október 25-én, csütörtökön tanulmányi kiránduláson vett részt a 11.b és 11.c osztály, a Mátrában.
Hét harminctól már gyülekeztünk, majd helyet foglaltunk a buszon, ami hamarosan ki is kanyarodott az utcára. Kezdetét vette a kirándulás. Egyenesen haladunk a kitűzött cél felé: a Mátrába.


Kékestető

Első megállónk a Kékestető volt. A busz olyan ködben kanyargott fel a szerpentinen, hogy a pár méterrel arrébb lévő fákat már nem igazán lehetett látni. A busz leparkolt, mi pedig leszálltunk. Egy kis gyaloglás után elértük az ország legmagasabb pontját (1014 m), az erre felállított emlékmű mellett készült egy osztálykép is. A kilátóból sajnos nem láttunk sokat, csak sejteni tudtuk, hogy hogy is néz ki, illetve hol lehet a vége.

Parádfürdő

Parádfürdőnél is megálltunk, itt kicsit sétáltunk az erőn keresztül, míg elértük a benzinkutat, ahova a busz elénk jött. A buszon Magyary Enikő néni beszélt a Mátrát felépítő kőzetekről, fő részeiről, a parádsasvári üveghutákról és az egyes helységekhez kapcsolódó földrajzi vonatkozású adatokról, érdekességekről. A Mátrát átszelő 24-es számú főút mellett - ahogy az ablakból kitekintettünk- láttunk egy érdekes fát, az úgynevezett Mátrai ősjuhart, ami bár az első látásra egy szokványos fa, még is, ebből juharfajból csak ez az egy van az egész világon. Nem sokkal később a busznak félre kellett állni, hiszen meg kellett várni, míg két tehén elhalad mellettünk a szűk úton. Külön felhívták arra a figyelmünket, hogy a híresztelésekkel szemben ezeknek az állatoknak a szőrzete nem lila.


Recsk

Legfőbb megállónk a Recski Kényszermunka tábor volt, ami a Csákány-kő nevű hegy kőbányája közelében épült. 1950 októbere és 1953 ősze között az Államvédelmi Hatóság (ÁVH) működtette. Ez volt leghírhedtebb „magyar Gulág”. A szovjet mintára felállított táborba bírósági ítélet nélkül deportálták ide a a totalitárius rendszer vélt és valós ellenségeit. Körülbelül 1500 személyt internáltak ide a három év alatt, akiket a közeli kőbányában állati körülmények között dolgoztattak. A munkatábor kilétét teljes titok fedte. Két sikeres szökés volt csupán. Az első alkalommal külföldre szökött rab, miután megtudta, hogy itthon családját letartóztatták, föladta magát. A második szökéskor nyolc rabnak sikerült kijutni a táborból, úgy hogy az egyikük őrnek öltözött és úgy tett, mintha munkára vezényelné ki osztagát. A csoportból egyetlen embert nem tudott csak elfogni az ÁVH, Michnay Gyulát, akinek sikerült eljutnia Ausztriába, ahol a Szabad Európa Rádióban bemondta 600 rabtársának nevét (fejből). A hozzátartozók innen értesültek, hogy szeretteik hová tűntek, miután értük jött éjszaka a fekete kocsi... Sztálin halálát követően (1953.március 5.) a magyarországi kommunista diktatúrában is enyhülés állt be. Rákosit "lecserélték". Az új miniszterelnök Nagy Imre bezáratta a munkatábort, az épületeket ledózerolták. A terület ma a Recski Foglyok Szövetségének tulajdona. Egy érdekesség, amiről Pécsi Tibor tanár úr beszélt a buszon: Sztálin halálának időpontja egybeesett abban az évben a zsidó purim ünnepével, amikor is, Hámán, amiért a zsidó nép elpusztítására törekedett és rávette Ahasvérus királyt a zsidók megsemmisítésére irányuló visszavonhatatlan méd-perzsa törvény kiadására, megkapta a büntetését. Eszter királyné, és Márdokeus pedig új rendelet meghozatalával, engedélyt adott a zsidóknak arra, hogy megvédhessék életüket, és visszavághassanak. Még egy érdekesség: Sztálin (a halála időpontjához viszonyítva) nem sokkal későbbre tervezte a Szovjetunióban élő zsidók Ázsiába történő deportálást.

Siroki vár

Következő megállónk a Siroki vár volt, amit a török úgy foglalt el, hogy a védők éppen nem tartózkodtak a várban.


Eger

Él, mint Marci Hevesen. - mondja a szólás. De, ki is volt az a Marci? Egy hevesi zsidó kereskedő volt. 1840-ig Egerben nem lakhattak zsidók, ezért csak a környező kisebb településeken telepedhettek le. Viszont az egri vásárra feljárhattak. A szólás úgy alakult ki, még életében, hogy (itt, Egerben, a vásárokon) is úgy él Marci, mint Hevesen. Ez a Marci egy vásár ideje alatt Egerben halt meg. Őt temették elsőként az egri zsidó temetőbe. Tehát, a kirándulás utolsó állomása Eger volt, ahol egy és fél óra állt rendelkezésünkre, ahhoz hogy megnézzük a várost. Eger Dobó-tere nagyon szép, illetve az Eszterházy Károly Főiskolának és az Egri Bazilikának is gyönyörű épülete van. A főiskola legfelső terme Camera Obscuraként működik. Napos időben a terem közepén álló asztalon megjelenik Eger látképét. A toronyban lévő síktükör és egy gyűjtőlencse alakítja ki a képet az asztalra. Az egri a legrégebbi, ma is működő európai sötétkamra.A szerző felvételei.
Publikálta: Diósy Anna
© 2010 Bornemisza Péter Gimnázium